'Fish Protector gaat veel vissenlevens redden'

Wel sloten maaien, veel minder vissterfte. Daar moet de Fish Protector van machinefabriek Herder uit Middelburg voor zorgen.  (bron: Omroep Zeeland)

Ieder jaar sterven grote aantallen vissen doordat ze bij het maaien van sloten en watergangen tussen de messen van de grasmaaier terechtkomen. Of ze stikken op de oever.

De Fish Protector, waar Herder inmiddels octrooi voor heeft aangevraagd, werkt met lichtflitsen. Daardoor schrikken de vissen en vluchten ze weg. Het zou de vissterfte minstens met vijftien procent verlagen, blijkt uit recent onderzoek. In sommige gevallen zelfs met zestig procent, afhankelijk van de locatie.

Stroboscooplampen

Het systeem is bedacht en ontwikkeld door een klant van Herder, Gebr. Tolenaars uit Nieuwendijk. Dat bedrijf houdt al zestig jaar watergangen voor Waterschap Aa en Maas schoon en vindt het een uitdaging oplossingen te bedenken om flora en fauna zoveel mogelijk te beschermen. Bij de Fish Protector zijn vier stroboscooplampen bevestigd op de maaikorf. 

Gebr. Tolenaars heeft een jaar lang getest met een prototype om te kijken of het systeem daadwerkelijk invloed had op de vissterfte. "Maar wij zijn geen bedrijf dat zo'n product kan maken voor de markt. En dat wilden we ook helemaal niet. We hebben gezocht naar een fabrikant en zijn met Herder in gesprek gegaan."

Het blijkt dat stroboscooplampen uitermate effectief zijn."Ronald Melse, Herder'' 


Ronald Melse is bij Herder verantwoordelijk voor de verkoop van o.a. de Fish Protector. "Op zich is het gebruik van fel en onvoorspelbaar knipperend licht om vissen te verjagen niet nieuw. Deze manier wordt al toegepast op waterkrachtcentrales en bij gemalen. En het blijkt dat stroboscooplampen op een maaikorf uitermate effectief zijn. In zoet water zal het effect wel groter zijn dan in zout water. Dat heeft ermee te maken dat het aantal vissen in zoet water nu eenmaal hoger is."

Positieve bijdrage aan het milieu

Met de Fish Protector is het volgens Melse nu ook mogelijk om het beheer en onderhoud in sloten en watergangen beter op elkaar af te stemmen. "Ecologie wordt steeds belangrijker en wanneer je dan met behulp van de Fish Protector veel minder vissterfte hebt, dan lever je een positieve bijdrage aan het milieu."

Bron: Omroep Zeeland

Naar de Fish Protector

Terug naar het overzicht

Bekijk ook deze cases

De officiele Herder Webshop voor Merchandise

De officiele Herder Webshop voor Merchandise is nu online mowingshop.com

Nieuwe kleurstelling Herder

Met trots presenteren wij de nieuwe kleurstelling van onze Herder machines en werktuigen: